Klokken er 17 – og vi kigger på hinanden og spørger “har du tænkt på aftensmad?”…
Hjemme hos familien Budgetdetektiven har vi ofte stået i den situation. Specielt i en familie, hvor børnene hver eneste dag har fritidsaktiviteter på forskellige tidspunkter. Når man så samtidig medregner, at jeg til dagligt har skiftende arbejdstider og aftenarbejde ind imellem, så bliver planlægningen pludselig svær.
Heldigvis er der flere måder at tilrettelægge hverdagen på, så aftensmaden er på plads lang tid i forvejen.
Vi giver dig her et par gode råd til en nemmere madplan. Byd gerne ind nederst med dine kommentarer og forslag.
Brug Google Calendar
Vi bruger Google Calendar til næsten alt i min familie. Fra børnenes fritidsaktiviter til min arbejdsplan. Fra lægebesøg og skole/hjem-samtaler til madplanen for de næste mange uger.
Ja, vi har faktisk en delt kalender med vores madplan, hvor vi uge efter uge kan lægge retterne ind, så vi kan handle ind efter det. På det seneste har vi brugt RetNemts måltidskasser en del af dagene, men de kommer bare ind i kalenderen ligesom alle andre retter.
Den nemme løsning – få madplanen leveret med ingredienserne.
Som nævnt har vi de sidste måneder valgt den nemme løsning 3 ud af ugens dage. Med måltidskasser fra RetNemt får vi hver uge leveret tre middagsretter, komplet med opskrift og alle nødvendige ingredienser. Det har været en fremragende løsning for os, da man nemt kan justere bestillingen op og ned afhængig af ugens andre planer. Nogle uger springer vi leveringen over, men andre uger får vi leveret mad til 4 eller 5 dage i stedet.
Jeg ved, at andre med held har brugt madplan-funktionen på Nemlig.com. Den har vi dog ikke selv prøvet – men holder os indtil videre til RetNemt måltidskasserne. For en god ordens skyld skal det siges, at RetNemt er blandt vores partnere her på siden, og at vi får en provision fra RetNemt, hvis du prøver dem via vores link til dem.
4-ugers plan
Det er nemt at falde tilbage til de samme retter uge efter uge. For hånden på hjertet, hvor mange retter kan vi dødelige egentlig komme op med? I et blogindlæg på frinans.dk har bloggeren Sune skrevet om sin families madplan. De har ganske enkelt lavet en 4-ugers madplan, som kan gentages i det uendelige. På den måde går ingen retter igen i løbet af 4 uger – og madplanen kan selvfølgelig tilpasses efter årstiden. Sune bruger i øvrigt madplanen på Nemlig.com som jeg nævnte ovenfor.
Planlæg ikke hele ugen!
Hvis du ikke er vant til at lave madplan – eller ligesom os andre har en uforudsigelig hverdag ind imellem – så er der en ting, der kan hjælpe dig godt på vej.
Sæt ikke ambitionerne for højt. Både i eksemplet ovenfor med RetNemt og i Sunes indlæg på frinans.dk er det værd at bemærke, at der kun er lagt planer for noget af ugen.
Hvis du lægger planer for alle ugens dage, men kun overholder madplanen i 6 dage, fordi ‘livet kom i vejen' den ene dag, vil du opleve det som et nederlag. Begynd i stedet med at planlægge 3-5 dage om ugen – uden at lægge dig fast på, hvilke dage det skal være.
Hvis du har planen klar (og købt ind på forhånd) til 5 aftener i den kommende uge – så er du rigtig godt på vej til ikke at havne i ‘hvad-skal-vi-spise-fælden' alt for ofte.
Hvordan gør du?
Hvordan planlægger du din families aftensmad uge efter uge? Skriv dine kommentarer nedenfor. Jeg glæder mig til at høre dem.