Når det utænkelige sker og lynet slår ned midt i dit liv, så er det vigtigt at du har gjort dig nogle overvejelser om, hvordan du kan komme videre.
Hvis du har prøvet at miste dit job uventet, været ramt af sygdom i familien, blevet skilt eller noget helt fjerde, så ved du hvor uoverskueligt det kan virke at få hverdagen til at fungere.
Det er i den slags situationer din planlægning og dit sikkerhedsnet skal stå sin prøve.
Det er træls (for at sige det på jævnt dansk) at betale til a-kassen hver eneste måned, år efter år. Men når fyresedlen rammer, er det netop a-kassen og dagpenene, der kan holde din økonomi oven vande. På samme måde er det med forsikringer, nødopsparinger og mange andre ting.
Nå ja, og med backup af din computer!
Du opdagede det måske ikke – men Budgetdetektiven.dk var for et par uger siden nede hen over weekenden. Torsdag blev det datacenter, hvor min server står, ramt af et voldsomt tordenvejr, der fik alt til at gå ned. Uvejret var så voldsomt, at også deres backupstrøm blev ramt – og tusindvis af servere gik døde. Deriblandt min server – og min backupserver, der var placeret i en bygning i nærheden.
Jeg havde heldigvis en tredje backup liggende et helt andet sted, som jeg kunne bruge til at genskabe det meste. Den var ikke helt opdateret, men nok til at jeg kunne komme videre uden at miste års arbejde. Heldigvis fik jeg i løbet af mandagen adgang til den ‘døde' server, så jeg kunne hente de nyeste data ud, men jeg må indrømme at jeg for første gang i mit liv var lykkelig over mine backups.
Har du sikret din økonomi?
Vi kan lave lige så mange backups og nødprocedurer for vores computere, som vi har lyst til. Men hvad med vores økonomi?
Når vi køber forsikringer, gør vi det med et håb om aldrig at få brug for den. Men når alting ramler, skal de være sikkerhedsnettet, der får os videre uden alt for mange blå mærker og økonomisk kaos.
Når vi sparer op til uforudsete udgifter, gør vi det vel vidende, at tænder er skrøbelige og en knækket tand kan koste tusindvis af kroner – på et hvilket som helst tidspunkt i fremtiden.
Hvor stor en nødopsparing, du har brug for er svært at give et klart svar på. Har du gæld? Har du dårlige tænder (i så fald kan man måske argumentere for, at de store reparationer ikke skal regnes med som uforudsete udgifter, men som en fast del af dit budget). Det er svært at sige helt præcist, men jo større risiko du har i din økonomi, jo mere bør du have stående.
Bor du alene og er den eneste indkomst i din husholdning, bør din nødopsparing være større end hvis I er to med fast indtægt. Hvorfor? Fordi konsekvensen af at du mister dit arbejde vil betyde meget mere, end hvis du havde en at dele udgifterne med.
Og vigtigst af alt – hvad er uforudsete udgifter egentlig?
Hvad er så ‘uforudsete udgifter'? Nye dæk til bilen, fordi de gamle er slidt ned? Nej, det er fuldt ud muligt at forudse og bør være en del af dit almindelige budget at sætte penge fra til det. Men skal du have nye dæk fordi du kørte over en kasse partisanersøm på motorvejen – så er det absolut uforudset.
På samme måde er nye ruder, fordi en sten fløj igennem helt ok – mens nye vinduer på grund af råd er almindelig vedligeholdelse og fuldt forudsigeligt.
Hav en plan
Det vigtigste er, at være forberedt. Når lynet slår ned og uheldet rammer, skal du vide hvor du kan rette blikket hen.
Hvad siger du – har du en nødopsparing? Har du brugt den til ting, der måske kunne have været forudset? Det har vi nok alle – men lad mig høre fra dig i kommentarerne nedenfor.
Hvor er din økonomiske backup – og hvornår er det nødvendigt at bruge den?